Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света отбелязват Деня на учителя.

 

05-10-2021

„УЧИТЕЛИТЕ В ОСНОВАТА НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО"

(„TEACHERS AT THE HEART OF THE EDUCATION RECOVERY")

 

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света отбелязват Деня на учителя.

Професията „учител" е една от най-достойните за уважение във всички култури и общества, защото изгражда бъдещето на всяка нация

Световният ден на учителя е определен от ЮНЕСКО през 1994 г., когато се навърши 40-ата годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите от ЮНЕСКО и Международната организация на труда (МОТ). В България денят се отбелязва от 2006 година, когато е обявен с решение на правителството.

През 2021 година в Световния ден на учителя, милиони хора по света отправят своето мощно послание за зачитане на огромната роля на учителите във възстановяването и укрепването на обществата в хода на пандемията и изразяват своето преклонение към педагогическите специалисти като предводители на световния прогрес и науката, които неуморно работят в името на образованието и бъдещето на всяко дете.

Година и половина след началото на глобалната COVID-19 криза фокусът на празника, ознаменуващ важността на учителската професия, попада върху две изключително важни теми: подкрепата на правителствата, местните власти, медиите, учениците, родителите и широката общественост, от която учителите се нуждаят, за да допринесат изцяло за процеса на възстановяване на образованието и острата необходимост от учители по целия свят, обоснована от отказа на много педагогически специалисти да останат на работните си места поради страха от вируса и загубата на много от тях.

Ето защо и мотото на Световния ден на учителя през 2021 г. е: „Учителите в основата на възстановяването на образованието" („Teachers at the heart of the education recovery").

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Вие сте си избрали трудна, но изключително необходима професия, която е пряко свързана с бъдещето на нашето общество, която е олицетворение на отдаденост и благородство. Учителят е този, който твори бъдещето и на държавите, и на света, подготвя децата за техния жизнен път, включва младите поколения в света на знанието и културата, съхранява традициите и единството на българската нация. Благодарение на учителите младите хора се превръщат в личности, започват самостоятелен живот с необходимите знания и чувство за гражданска отговорност. Вие учите децата да разпознават доброто и справедливостта, помагате им да мислят творчески и да взимат самостоятелни решения. Във всеки ученик остава частица от Вашите душа и сърце, затова и всеки човек винаги с голяма топлота и благодарност си спомня за тези, които са го учили.

Пожелавам Ви здраве, творчески успехи, оптимизъм и достойна оценка на вашия труд! Не се отчайвате и не се отказвате, защото смисълът е да водим децата в магията на езика ни, в необятната красота на математиката и чудесата на науката. Бъдете горди с професията си и никога не се предавайте пред трудностите!

Честит празник, български учители!

 

НАДЕЖДА КАЗАКОВА

Кмет на община Брацигово

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик