Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Първият ден на месец октомври е ден, изпълнен с празници.

 

30-09-2021

УВАЖАЕМИ  ВЪЗРАСТНИ ХОРА,

Първият ден на месец октомври е ден, изпълнен с празници.

На тази дата е световният ден на музиката, на поезията, на архитектите. Освен това е Световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата. Първи октомври е и ден на последователите на културата на хранене, Световен ден на кафето и Световният ден на вегетарианците , както и международен ден на възрастните хора.

Не е тайна за никого, че световната общност постепенно застарява. Световната статистика показва, че още през 2002 г. всеки шестдесет годишен мъж е на всеки десети, но до 2050 г. той ще бъде всеки пети човек на планетата, а до 2050 г. една трета от населението на земята ще бъдат хора на възраст над шестдесет години.

Следователно през 1982 г. бе обявен Международен план за действие във Виена за проблемите на остаряването. В края на 1990 г. Генералната асамблея на ООН на 45-ата сесия създаде Международния ден на по-възрастните хора и реши да отпразнува своя 1 октомври. На следващата година ООН прие разпоредба относно принципите за по-възрастните хора.

Първоначално празникът на възрастните хора се празнува само в Европа. После го приемат  в САЩ , а от края на миналия век този ден започна да празнува и в целия свят.

Празникът има за цел да помогне за промяна на нагласите на другите около възрастните хора. В края на краищата хората, които вече са на повече от шестдесет години, имат опит, знания, умения и мъдрост. Днешните възрастни хора са последни носители на култура от началото на 20-ти век, време, когато качества като чест, толерантност и възпитание бяха особено ценни. Всички тези качества помогнаха на възрастните хора с достойнство да издържат всички ужаси на войни, репресии, тоталитаризъм.

Приемете най-искрените ми поздравления и благопожелания по случай Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Използвам повода да изразя признателността ни за опита, мъдростта и топлината, които всички Вие - наши родители, приятели, съграждани, споделяте с нас.

Благодаря Ви, че сте наша опора и пример, който да следваме. Благодаря Ви, че въпреки трудностите, които срещате, винаги ни подкрепяте, вярвате  и помагате.

Нека по-често намираме време, което да споделяме с Вас, да Ви оказваме помощ, когато се нуждаете, да Ви радваме с топлината и усмивките си. Да показваме обичта и уважението си един към друг, да изказваме  добрите си мисли и със съзидателни действия да ги превръщаме в реалност. Защото подадената ръка и благата дума, споделената радост, могат да вдъхнат вяра и кураж.

Скъпи приятели,

Уверявам Ви, че за мен, в качеството ми на кмет, и за всички в Община Брацигово, е изключително важно да работим отговорно и конструктивно за развитието на Брацигово. Благодаря за активното Ви участие в обществения живот на общината ни, защото Вашите познания, опит и подкрепа са безценни в усилията ни да подобряваме качеството на живот на всички, в непрекъснат диалог с гражданите от различните поколения.

 

Прегръщам Ви и от сърце и Ви желая да има здраве, топлина и споделеност в домовете Ви!

 

                                                                          ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

                                                                                                   НАДЕЖДА КАЗАКОВА

                                                                                  КМЕТ НА ОБЩИНА БРАЦИГОВО

 

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик