Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

8 април – Международен ден на ромите.

 

08-04-2021

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Днешната дата е обявена като ден на ромите през 1990 г. по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион".
Първата значима международна среща на представители на ромския етнос е Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон. През 1992 г. ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация „Романо юнион", също обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем". Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират  небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра". То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Доброто образование, реализацията в работата, повишаване стандарта на живот са в основата на развитието на ромския етнос днес и това е особено важно за неговата интеграция в обществото.

Ръководството на Община Брацигово знае за проблемите на ромите и полага усилия за решаването им. Заедно споделяме радостите и тревогите на делника и празника. Нека в този ден на почит и равносметка си пожелаем добро сътрудничество, сили и увереност в постигането на целите на интеграционната политика, за да бъде обществото ни силно и стабилно в своето развитие. Нека да живеем с уважение и разбирателство помежду си и предложим най-доброто за поколенията след нас.

От името на Общинска администрация Брацигово и лично от мое име пожелавам на всички роми от община Брацигово много здраве, късмет и благополучие! Продължавайте да разпространявате историята си, да я развивате, да се обогатявате културно и духовно, да показвате различни нюанси на вашата колоритна същност. Бъдете все така уверени и горди, отстоявайте вашите корени и традиции, и докажете, че можете да бъдете част от съвременното българско общество!

 

Честит празник!

 

Надежда Казакова

Кмет на Община Брацигово
 

 

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик