Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Културно-историческо наследство

Община Брацигово има богато културно-историческо наследство, то привлича много туристи. На територията на общината има много веществени доказателства, оставени от траки, римляни, славяни и българи. Могилите в с.Равногор са с тракийски произход. Тук е най-голямата куполна тракийска гробница в България. Камбанарията в Брацигово, строена през 1885 г. от майстор Иван Драгов, е най-високата отделна камбанария на Балканския полуостров. В историческия музей се съхраняват много снимки и документи, вещи и оръжие, проследяващи историята на селищата и борбите на неговите жители за свободата през 1876 г. Дамовата къща е паметник на културата, в момента е и туристически комплекс.
Етнографска експозиция - забележителен архитектурен паметник, в който са представени занаяти: розопроизводство, кацарство, тъкачество и др. Експозиция "Брациговска архитектурна школа" през Възраждането представя дейността на брациговските майстори в Османската империя. Експозиция в родната къща на Васил Петлешков.
Селището се развива бурно през възраждането и през 1831 г. е създадено Първото килийно училище. Днес Брацигово е град с богато културно-историческо наследство. Той е един от тези исторически градове, които крепят националния дух на българина.

За контакти:

Исторически музей - гр. Брацигово
пл." Костур" № 2
тел.:03552 / 21-78

Петлешкова къща -гр. Брацигово
ул."Д.Дименов"№ 5

Кънева къща - гр.Брацигово
пл."Костур"№ 10

Попова къща - гр.Брацигово
пл."Костур"№ 4

 

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик