Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Васил Петлешков

дом на  Васил Ангелов ПетлешковВ този дом на 14.01.1845 г. е роден Васил Ангелов Петлешков в семейството на Екатерина и Найден Велчеви. Бащата умира рано. Майката се омъжва за брациговския чорбаджия Ангел Петлешков, който го осиновява. През 1873 г. Петлешков завършва стодневни курсове за аптекар в Цариград. Завърнал се в родното Брацигово, той неуморно работи за културното издигане на населението. Под негово ръководство през 1874 г. е създадено читалище “Тръндафил”, на което той е председател. С основаването на местния революционен комитет Васил Петлешков изцяло се отдава на борбата за свобода на изстрадалия народ.

В навечерието на въстанието, от 14 до 16.ІV., апостолите от ІV-ти революционен окръг свикват историческото събрание в месността Оборище. Тук присъства Васил Петлешков – представител на Брациговски въстанически пункт. Той е избран за председател на комисията, която трябва да изработи военния план за въстанието в окръга и Възванието към народа.

В Брацигово се ражда и оформя като революционер Васил Петлешков. Неговият героизъм и саможертва, думите му “Сам съм – други няма. Аз водих, аз заповядах, други не търсете“ изречени между пламъците на два огъня, винаги ще разпалват най – искрени и родолюбиви чуства у всеки българин.

 

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик