Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

На Йордановден рожденик улови кръста в Брацигово.

 

06-01-2018

Православната църква отбелязва днес Кръщение Господне или Богоявление, третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда, на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение".

Празникът в Брацигово започна в 09.00 часа с тържествена Богоявленска литургия в храма. Преди ритуала литийно шествие за спасяването на Светия Кръст премина по улица "Кирил Гюлеметов", през площад"23-ти септември" и завърши на моста на река "Умишка" на площад "Костур". Честването продължи с молебен за здраве и берекет на гражданите, отслужен от протойерей Любомир Траянов. Сред множеството присъстващи беше и кметът на града г-н Петко Петков.

И тази година, спазвайки традицията, на ентусиастите бе дадена възможност да се преборят с ритуалното изваждане на кръста. В реката успяха да скочат 8 броя ентусиасти, които бяха облечени с бели тениски, дарени им от светия храм. Те показаха, че познават добре християнските традиции. Тази година късметът се усмихна на 25 годишния рожденик, иподякон Христос Рамбов. След улавянето на кръста младите мъже, поведоха мокрото хоро, щастливо развели българския трибагреник.

Здравето ще бъде единствената и най - голямата награда на сърцатите мъже, които се хвърлиха в студените Богоявленски води на реката.

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик