Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Първият филм, разкриващ тайните на брациговските майстори вече може да се гледа свободно

 

11-03-2015
Първият филм, разкриващ тайните на брациговските майстори, чиято слава стига чак до Цариград. Години наред те строят изящни къщи, мостове, камбанарии и черковни сгради без нито една скица пред себе си, като най-големите им шедьоври са в Пазарджик, Пловдив, Брацигово, Пещера, Батак. Те са еднакво уважавани от католиците, от обикновени мюсюлмани,както и от султана.
Подобно на масоните, имат своя затворена общност, различен език и традиции. Началото на шестнайсети век. Ордите на Османската империя сриват впечатляващата дворцова архитектура на току що завзетото Българско царство. Ще минат повече от четири века преди по тези земи отново да започне мащабно строителство. Но то ще преобърне историята на целия Балкански полуостров. От вкопани в земята църкви до блестящия, уникаленза света, шедьовър - Пазарджишката Света Богородица.Това е делото на брациговските майстори-зидари. Мъжете, които са строили във Флоренция и Верона, се разхождат с ордени, връчени им лично от султана, защитават сес оръжие в ръка от мюсюлманските банди, омайват с плановете си за строежите на най-впечатляващите архитектурни проекти в империята.
А след тяхното дело, ще започне и най-кървавото въстание в Европа през 19-и век - Априлското в България.
Една впечатляваща история за изкуство и революция, разказана от британския актьор и музикант Марк Босани.
Филмът беше излъчен и в поредицата "Световните градове на България" по БНТ. От днес той вече може да се гледа свободно тук.

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик