Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Брацигово се преклони пред паметта на Апостола

 

19-02-2015

Кметът на Брацигово Васил Гюлеметов, председателят на Общинския съвет Илия Калинов, общински съветници, представители на политически партии, общественици,  и  много граждани се събраха пред паметника на Васил Левски, за да се поклонят пред паметта на Апостола по повод 142-рата годишнина от обесването му.
 „Това, което ни събира на 19-ти февруари всяка година, е почитта към паметта на Апостола, паметта за делата му, но и паметта за неговите думи. Дали опазихме завета му за чиста и свята република, за свобода – лична, национална и общочовешка, за равноправие между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото?
Днес – 142 години след смъртта си, Левски се извисява като недостижим връх, като величав пример за саможертва, за патриотизъм и отдаденост на една свята  цел – свободата на Отечеството. Колко силна трябва да е била вярата му, за да тръгне да събаря империя, да разбужда заспали страсти, да въоръжава патриотизма и да го подтиква към действие? Колко голяма и безрезервна трябва да е била любовта му към народа и Отечеството? И същевременно колко болка има в записаното в личния му бележник и допълнено с четири въпросителни: Народе????
 Дали в тези въпросителни не се крие големият въпрос към нас? Бихме ли могли да продължим по пътя му? Готови ли сме да пренебрегнем себе си, личните си интереси и удобства, за да работим за благоденствието на България?”, каза в словото си, посветено на живота и делото на Левски, председателят на Народно читалище „Васил Петлешков-1874”.
В знак на признателност цветя и венци бяха поднесени от Общинска администрация- Брацигово, Общински съвет-Брацигово,Народно читалище”Васил Петлешков – 1874”, Начално училище”В.Петлешков”,СОУ”Народни будители”, ПГСА- Брацигово, КСУДС – Брацигово, коалиция „Бъдеще за Община Брацигово”, общинската структура на ПП ГЕРБ – Брацигово, общинската структура на ЗНС”Александър Стамболийски”-Брацигово, членове и симпатизанти на спортен фенклуб „Левски”.

Изтегли:

Снимка 1

Снимка 2

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик