Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

На 15 октомври децата от ОДЗ”Божура Фурнаджиева” и ОДЗ „Здравец” съвместно с организаторите от НЧ”В.Петлешков-1874” символично отбелязаха - деня за миене на ръцете

 

15-10-2012
 

Хей ръчички, хей ги две

 

На 15 октомври децата от ОДЗ"Божура Фурнаджиева"  и ОДЗ „Здравец" съвместно с организаторите от НЧ"В.Петлешков-1874" символично отбелязаха  - деня за миене на ръцете. Пеейки познатата на всички детска песничка "Хей ръчички, хей ги две" малчуганите от подготвителните групи за 5 и 6 годишни измиха ръчичките си със сапун, за да убият вредните микроби по тях и обещаха  винаги да бъдат стриктни по отношение на хигиената на ръцете си, за да не се разболяват.

Световния ден за миене на ръцете се празнува всяка година на 15 октомври. Целта на кампанията е да мотивира и мобилизира жителите на планетата да измиват ръцете си с вода и сапун, и да информира за сапуна като основна превенция срещу болести и зарази. Денят е иницииран по време на Световната седмица на водата, провеждана в Стокхолм през 2008 година. Инициаторите са многобройни неправителствени, международни, граждански организации и агенции, една от които е UNICEF. Денят се отбелязва в над 80 държави, често се провеждат мероприятия за възбуждане на интерес към инициативата. В България отдавна насърчаваме децата да мият ръцете си, пеейки им от бебета песничката, която без проблем може да бъде обявена за химн на днешния ден.

А сапунът бе любезно предоставен  на децата от Пею Търпоманов и неговата фирма „БРАНД -2008" ЕООД.

3/4 от децата не си мият ръцете преди ядене

Родителите все по-често пренебрегват личната хигиена на децата си, 3/4 от които дори не мият ръцете си преди ядене, сочи ново проучване.

Според ново изследване малките деца не са научени да спазват основни правила за лична хигиена. 40% от децата на осем години не си мият ръцете след тоалетна, а 3/4 от тях не се мият преди да седнат на масата.

Междувременно 90% от анкетираните родители не смятат това за проблем, който може да навреди на здравето на децата им. Мнозина вярват, че бактериите и мръсотията дори са полезни за тях, пишат от БГНЕС. Въпреки това, лекарите предупреждават, че пренебрегването на хигиената може да бъде опасно.

Статистиката от проучването показва, че най-рядко децата си мият ръцете на възраст между 7 и 11 годинки. В изследването участват 1000 родители и 500 деца.

Учените съветват да миете редовно ръцете на децата си със сапун и топла вода, за да намалите риска от развитие на патогени и други вредни бактерии.

Снимки

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик