Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

ПРОЕКТ: Изграждане и реконструкция на улична мрежа, тротоари, площади и обществени зелени площи в гр. Брацигово - становище на арх.Младен Китов

 

05-09-2012

КОЛКОТО АРХИТЕКТИ - ТОЛКОВА И АРХИТЕКТУРИ!

Със започването на ремонтните работи по централната градска част в Брацигово се появиха най-различни теории свързани с изпълнението на проекта. И въпреки че, информация бе публикувана в местния вестник, много от хората не са достатъчно добре запознати, с това което предстои да се случи с градския център. Изразяват се различни мнения - от радост и задоволство до възмущение и неодобрение.

Аз съм брациговски архитект, при това обществено ангажиран. Потомък съм на няколко поколения брациговски строители и немога да остана безучастен към проблемите на града. Чувствам се длъжен да изразя своето мнение по темата. Мисля че, е нормално хората да се вълнуват, тъй като центърът не е ремонтиран откакто е изграден. Това е първият мащабен проект за града от десетилетия. За да бъде разбрано правилно моето професионално мнение, ще го изразя недвусмислено: ПРОЕКТА Е ОТЛИЧЕН, ОТ ИДЕЯТА ДО ПОСЛЕДНИЯ ДЕТАЙЛ! С изпълнението му, не само че ще бъдат коригирани някои недостатъци на сегашното състояние на средата, но и ще бъде привнесена значително по-добра и по-подходяща атмосфера на централната градска част. Често срещаме определението "възрожденското градче" Брацигово и това е съвсем естествено, защото сме известни най-вече с историята ни през Възраждането. Не е ли най-нормално центърът на един възрожденски град да подчертава именно този му характер!? Според мен ДА! Това е и основната идея на проекта. Затова и каменните плочи са неформени, затова и декоративните елементи ще бъдат от ковано желязо, затова и осветителните тела ще бъдат старинни. Най-често задаваните въпроси напоследък са: "Няма ли да се спъваме като ходим по тази настилка, няма ли да е трудно на майките с колички, а на възрастните хора....!?" Моят отговор е НЕ! Настилката е предвидена да се изпълни на гладка фуга върху бетонова основа, а единствените неравности ще са от повърхността на самия камък, тоест не по-големи от тези по тъмните ивици на площада. Камъкът там е същия и вече повече от 30 години си изпълнява функцията безупречно. В тази връзка мога само да отбележа, че площадите и централните алеи на Копривщица и Панагюрище са съчетание именно на неформен гнайс. Дали това е случайно така, или по-скоро е следвана мисълта за съхраняване на възрожденския дух..!? Не съм чул там някой да се е оплакал или пострадал от вида на настилката.

Колкото до мнението изразено от други колеги архитекти, мога да кажа само това, с което започва всяка първа лекция в Архитектурния факултет, а именно: КОЛКОТО АРХИТЕКТИ - ТОЛКОВА И АРХИТЕКТУРИ! Както е и при философите, всеки си има собствена философия...

Мисля че, брациговци не трябва да се подвеждат по мнението на хора, които идват в града само по празниците. Дали те са наясно, че промени в проект финансиран от европейска програма немогат да се правят, когато дейностите са вече в изпълнение? Една отрицателна кампания може само да предизвика напрежение в екипа ръководещ изпълнението, а оттам и до възможни грешки, което със сигурност не е в интерес на брациговци.

Завършвайки искам да отбележа и това, че всяка реализация е съпътствана от различни реакции и коментари на хората. Това е добре, защото показва отношение и загриженост, но нека не забравяме, че една творба може да бъде правилно оценена едва след като бъде завършена!

"Времето е най-големият критик, то ще покаже кой е прав, кой е крив" - народна поговорка

С уважение към всички БРАЦИГОВЦИ!

Арх.Младен Китов -общински съветник от коалиция "Бъдеще за Брацигово" 

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик