Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

230 ГОДИНИ ОТ ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА МАЙСТОРИТЕ, КОИТО ВЪРНАХА ВРЕМЕТО НАПРЕД…

 

07-07-2021

Во время избавления, соградисе сей източника за споменъ на преселването лето 1791, 7 юлия"

Тъмна нощ е. Kрай брега на Места мъже, жени и деца крачат бавно, покъщнината е натоварена на коне и мулета. Те са тръгнали от родните си села в Костурско с малко пари и много надежди. Всички са много уморени, но продължават да вървят. Това са преселници, тръгнали да търсят по-щастлив и спокоен живот в пределите на Османската империя. Мъжете носят запалени факли, за да осветяват пътя на множеството. По-късно светлината на тези факли ще придобие един друг, по-особен смисъл...

След 1791 година село Брацигово се събужда за нов живот с идването на преселниците от Костурско. „Арнаутите" са сръчни и предприемчиви хора, умели майстори, носещи опита на поколения занаятчии. Макар да нямат много пари, те имат жив, практичен ум, здрави ръце и сериозно самочувствие, което дава единствено вярата в собствените сили.

Голяма част от преселниците са дюлгери (строители), но има и шарланджии, сапунджии, мелничари и други. Дюлгерите са опитни строители, познати из Османската империя, а някои дори извън нея - работили са в Италия. Познават златното сечение, техниките на каменната зидария, познават добре ренесансовия и бароковия стил в архитектурата. Освен това, те са опитни пътешественици, познават добре както пътищата, така и народностите в Османската империя.

Брацигово се намира се в полите на Родопите, в котловина, която се проветрява на запад от Пещерската котловина и на север от Тракийската низина. Град е от 1892 г., а от 1977 г. става и общински център. При избухването на Балканската война през 1912 г. пет души от Брацигово са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

С получаването на разрешение за заселване в Брацигово, те купуват парцели и започват да строят къщи, мелници, бичкиджийници по река Умишка и по Стара река, които текат в и около село Брацигово. Тъй като в тази част на днешна България строителството с камък е малко позната и малко използвана технология, къщите на арнаутите изпъкват със своя стил. Те са на няколко ката (етажа), строени са с камък, оградени са с дебели зидани дувари (огради), имат и мазгали (бойници), които да служат за защита от нападения.

Съгласно уговорката с рода на Каванозовците в Пазарджик няколко тайфи (групи) дюлгери остават в Пазарджишко, за да поддържат седемте чифлика на бея в плодородното поле около град Пазарджик, други продължават да работят в село Брацигово, а огромното мнозинство от тях тръгва на път, за да строи отново.

Така се поставя началото на прочутата Брациговска архитектурна школа, която оставя траен отпечатък върху архитектурното наследство и самочувствието на българския народ през Възраждането. За 100 години над 600 майстори градят църкви, училища, градски кули, къщи, дюкяни и мостове в днешна Северна и Южна България, а също и в други части на тогавашната Османска империя. Техните сгради имат характерен стил и оставят трайно впечатление с архитектурата си. Както всички големи творци, брациговските майстори оставят едно много силно послание чрез произведенията си - стремеж към свобода и щастие. Сградите носят белега на тяхното самочувствие - те са големи, здраво построени, с много светлина.

Може да се каже, че светлината от факлите на преселниците носи и символичен характер. Брациговската школа се появява в един преломен за българския народ момент - започнало е националното осъзнаване, сред дългата и безнадеждна тъма на игото започват да се виждат малки светлинки на надежда. Необходими са примери на водачество и личен пример, които да покажат на народа пътя към един по-добър и свободен живот. Българският народ намира част от своите водачи в лицето на брациговските майстори-строители. Те са силни и непреклонни характери, темпераментни мъже с големи професионални умения, които не се боят от никого. Стъпват здраво и уверено, държат главата си винаги високо вдигната, говорят смело и твърдо. В допълнение на професионалните им качества, те са носители на здрав морал и са безукорно честни. Най-известните сред тях са Исидор, Ицо Гърнето, Иван Боянин, Щерю Арнаут, Марко Зисо, Петър Чомпъл, Гизда Петко, Никола Томчев-Устабашийски и др.

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик