Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

2020 година в културния календар на България е посветена на Иван Минчов Вазов.

 

09-07-2020

Човекът, който в годините на робство, а и след това написа всичко, от което имаше нужда едно възраждащо се общество. Човекът, който  извади от пепелта на забравата и написа с патос „Епопея на забравените" и с гордост заяви на целия свят „Аз съм българче". Човекът, който съпреживя с перото си битието на предците си в „Под игото" и с право завоюва званието „Патриарх на българската литература".

Иван Вазов е и си остава стожерът на перото в нашата литературна класика. С кратък стих или с обширен роман неговото перо казва за България всичко, което историята й е предопределила. "Ний сме убедени, че ако зададем въпрос: кой е първият гений в България - целият народ, без колебание, ще извика: Иван Вазов!" - казва за него Алеко Константинов в своя "Списък на българските гении!"

И днес цели 170 години след неговото рождение, българщината продължава да рецитира неговите стихове, да препрочита разказите, повестите и романите му, да посещава театралните постановки върху негови драми и да вярва че „...не се гаси , туй що не гасне..."

Исторически сведения говорят, че Патриархът на българската литература през 1882 година в едно с Петко Славейков е посетил и нашият малък провинциален градец, след Освобождението  по времето, когато Отечеството ни  е разделено на Княжество България и Източна Румели,я. По това време Вазов живее и работи в Пловдив, а Брацигово е част от васалната Източна Румелия.

Запознавайки се със събитията от величавия Април на 1876 година, Вазов възкликва: „Брацигово падна подир славни битви...." И създава една не дълга, но прочувствена ода за героизма на брациговци, която заема достойно място в цикъла „Епопея на забравените".

Днес в 21 век ние почитаме таланта на великия българин и заслугите му за писаното българско слово, което ни крепи почти 14 века, защото както казва самият той "Науката е светилото на един народ, литературата е животът му."

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик