Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

„Бунт! .. Въстание! . .. На оружие, братя!"

 

21-04-2020

„Бунт! ..  Въстание! . .. На оружие, братя!"..."

Като продължителен камбанен звън отекват думите на брациговския апостол Васил Петлешков  и днес 144 години по-късно.

Едно от най-ярките събития в историята на Брацигово,  Априлското въстание започва преди близо век и половина в един необичайно студен и снежен априлски ден, точно като днешния.  Следи от него можете да видите и днес на много места из родния ни град.

Тук миналото не е забравено, а е превърнато в естествена част от градския пейзаж - паркове, автентични къщи, паметници и паметни плочи - във всяко кътче на Брацигово е скрито по нещо от духа на Април 1876.

Но в априлската пролет  от 1876 -а, цветовете принадлежат на идеалите. Да се живее и загине за свободата на България не са празни думи, а обет, написан върху знамето - „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ".

Днес ние, наследниците на свободолюбивите и непокорни българи, можем само да се удивляваме  колко неудържим е бил този марш на свободата. Никаква Османска империя и никаква друга империя не би могла да удържи хора с избор - свобода или смърт. След дългата петвековна зима Априлското въстание е голямата българска пролет. Първата и до ден-днешен последната.

Историята знае, че огромното мнозинство от апостолите на Априлското въстание и участниците в него намериха мъченическата си смърт. Но колцина  днес са в състояние да повторят думите на Петлешков: „Сам съм, други няма!Аз водих, заповядах, други не търсете!".

Изминаха 144 години от Априлското въстание. 144 години от най-чистото, най-святото и най-голямото събитие в цялата наша история. 144 години от Оборище, от кървавите писма, от Хвърковатата чета на Бенковски, от Черешовия топ в Брацигово и никой не е забравен и нищо не е забравено...

Уважаеми съграждани от близо и далеч,

тази година обстановката е нетипична и коренно различна от всички останали години на възпоменание на Априлските събития от 1876 година.

Налага се да бъдем доблестни граждани на нова България и да приемем предизвикателствата на днешния ден. Честването на празника на града ще премине само със спазване на ритуалната част и то при прилагане на мерките за сигурност по време на епидемичната криза.

Ще бъдат издигнати знамената на площад   „Централен", ще бъдат поднесени венци и цветя на традиционните места за поклонение, ще публикуваме редовно на официалния сайт на Община Брацигово материали за Априлското въстание в Брациговския въстанически пункт. Вратите на Градски исторически музей и родната къща на Васил Петлешков ще приемат посетители.

Ще избегнем струпването на много хора и няма да има концертна и увеселителна програма.

Страната ни е в извънредно положение и ние сме длъжни да приемем разпоредбите на Върховната власт. Вярваме, че всички ще ни разберете... Убедени сме, че ще има още много празници, на които ще оживяват събитията от Април 1876, само ако сме далновидни и търпеливи...

Вечна памет на героите! Да пребъде Брацигово и България!

 

НАДЕЖДА  КАЗАКОВА

Кмет на община Брацигово

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик