Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

В НАВЕЧЕРИЕТО НА НАЙ-СВЕТЛИТЕ ПРОЛЕТНИ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ ЦЪРКОВНАТА И СВЕТСКАТА ВЛАСТ В ОБЩИНА БРАЦИГОВО СИ ПОДАДОХА РЪЦЕ

 

10-04-2020
 

В НАВЕЧЕРИЕТО НА НАЙ-СВЕТЛИТЕ  ПРОЛЕТНИ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ ЦЪРКОВНАТА И СВЕТСКАТА ВЛАСТ В ОБЩИНА БРАЦИГОВО СИ ПОДАДОХА РЪЦЕ

Великден е възможно най-масовото събитие в България. Никога през годината не излизаме толкова много хора заедно в цялата страна, отколкото в навечерието на Възкресение Христово. Тази година обаче ще е различно. Всички стоим предимно в домовете си вече четвърта седмица, а до Пасха седмиците ще станат пет! Общуваме с хора предимно чрез техниката. Много от нас вече са доста изнервени, а след 5 седмици ще бъдат още повече. Разходката до местната черква ще бъде ценен подарък за мнозина. Договорената от Правителството и Светия синод великденска разходка сигурно ще изкара навън и много хора, които въобще не вярват в Бог. В навечерието на празника всяка година има доста граждани от всички възрасти, които просто се забавляват около черквите. Този път е възможно същите, по принцип рискови за физическата дистанция хора, да бъдат повече. Вътре в черквите няма как да бъде спазена дистанцията в стремежа на всеки да вземе огън от свещеника. Ако някъде се спази, на други места няма да се получи. Поповете не могат да опазят всички, дори да сложат пръскачки с дезинфектант в храмовете.

Ето защо, анализирайки всички предпоставки и фактори, в Общината ни бе инициирана среща между църковната общност, представлявана от местните свещеници и светската власт в лицето на кмета на община Брацигово г-жа Надежда Казакова и служителите от Полицейски участък - Брацигово.

Ползотворното взаимоотношение между две цялости или структури означава такова взаимодействие между тях, което позволява на всяка една свободно да функционира в границите на собствения обект и предмет на дейност и същевременно да ползва функции, ресурси, знания, опит и т.н. на другата цялост или структура за по-пълна реализация в своята област, като същевременно предоставя и на другата страна функции, ресурси, знания и опит.

На срещата проведена в брациговския храм „Св. Йоан Предтеча“- архиерейският наместник на Пещерска епархия – свещеноиконом Любомир Траянов запозна присъстващите с окръжните писма на БПЦ и даде уверения, че в духовните храмове на община Брацигово всички предписания ще се изпълняват стриктно - или това означава, че вратите на храмовете в община Брацигово няма да се затварят. Всички ще извършват богослужения, но при спазване на изискванията за отстояние на миряните, ползване на предпазни маски и ръкавици и дезинфекциране на църковните пособия – икони и други атрибути. Върбови клонки за Цветница няма да се раздават, но свещи могат да се палят в храмовете.  От своя страна г-жа Казакова потвърди готовността на административната власт да подпомогне всячески ритуала около празниците с каквото е необходимо. Същото бе направено и от органите на Полицейски участък – Брацигово.Кметът на Брацигово дари на свещенослужителите маски и дезинфектант за ръце.

Християни и евреи, мюсюлмани и индуси - опасният коронавирус засяга еднакво всички хора по света, без значение каква религия имат. В църкви, синагоги, джамии и храмове променят обичайните си ритуали и служби. В много случаи ги отменят и изцяло.

В България също има предприети нетипични действия. Тази година благодатния огън ще се изнася от свещениците на храмовете, а спестените средства за полета до Йерусалим ще бъдат дарени от Светия синод за борбата с коварната зараза  - COVID 19.

През цялата своя история църквата се е намирала в сложни отношения с държавата и властта. Няма такъв период от историята на църквата, когато тя спокойно и несмущавана от нищо да може да работи сред народа за неговото просвещаване, обръщение и водачество по пътя към Царството Божие. Всички главни типове отношения между държава и църква в една или друга степен са препятствали свободната дейност на църквата сред народа. Както е известно, историята познава пет такива типа отношения, едно от които е отделяне на църквата от държавата, където двете продължават да изпълняват своята функция разделно и всяка в своята собствена област на социална реализация: църквата сред вярващата част от обществото, без да се намесва пряко в делата на държавата, а тя от своя страна сред цялото общество, без да се намесва пряко в делата на църквата. И ето сега сме свидетели на време, в което двете власти си подават ръце без да накърняват своята автономия в името на човешкия живот и неговото спасение, както някога Исус Христос е приел разпятието като избавление на човечеството.

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик